Sistemele de panouri solare si celule fotovoltaice devin din ce in ce mai raspandite solutii de “energie verde”.
DISTEK ofera echipamentele necesare pentru testare, control si mentenanta sistemelor fotovoltaice mono si trifazate, analiza calitatii energiei conform standardelor curente.
In timp ce costurile componentelor scad, iar performanta lor creste exponential, instalatiile fotovoltaice sant instalate tipic pe acoperisurile cladirilor sau direct pe sol. Problemele legate de instalarea sistemelor fotovoltaice, cu toate acestea, raman a fi legate de siguranta, testarea si mentenanta lor, care necesita solutii specifice.
Instalatia fotovoltaica este un sistem electric in toate privintele si siguranta acestuia trebuie certificata in conformitate cu reglementarile in vigoare. Deoarece modulele fotovoltaice sunt instalate in aer liber si direct iradiate de soare, acestea sunt supuse unor conditii extreme de mediu, cum ar fi vremea calda vara, inghet in timpul iernii, ploaie si grindina, etc. Toate aceste conditii impun necesare testele de siguranta. Siguranta nu este de neglijat in asamblarea si intretinerea unui instalatii fotovoltaice. Reglementarile in vigoare referitoare la calitatea si certificarea componentelor sistemului nu sant suficiente, de aceea sant necesare cel mai des masuratori cu instrumente de test specifice.
Mergi la pagina produsului: Analizor sisteme fotovoltaice mono si tri-fazate HT Italia Solar200
TESTAREA cu SOLAR 300N si SOLAR I-V
Pentru a aplica pentru tarife speciale, utilizatorul energiei electrice trebuie sa prezinte un certificat de testare impreuna cu alte documente. Acest document certifica faptul ca instalatia are un nivel minim de eficienta. Prin urmare trebuie folosite la testare instrumente de masura specifice. Intr-o instalatie fotovoltaica, de obicei, modulele sant plasate pe acoperis, iar invertorul este tipic la subsol. Aceasta conditie este critica, doarece parametrii electrici si de mediu trebuie masurati simultan, chiar daca in locuri indepartate unul fata de celalalt. Doar utilizarea unor echipamente corespunzatoare asigura masuratori corecte efectuate intr-un mod adecvat, rapid si convenabil.
Mergi la pagina produsului: Analizor calitatea puterii sisteme fotovoltaice mono si tri-fazice HT Italia Solar300N
Mergi la pagina produsului: Tester verificare caracteristica I-V in panouri fotovoltaice si celule solare HT I-V400
Instalarea in aer liber cu expunerea la conditii extreme de mediu, poate duce la deterioarea rapida a modulelor fotovoltaice, precum si o scadere brusca a instalatiei intregi. Energia produsa si beneficiul economic este redus astfel considerabil. De aceea este necesara verificarea perioadica a modulelor si comparate datele cu cele specificate de producator. Masurand caracteristica I-V a modulelor si comparand cu cea de referinta, se poate evalua daca acestea respecta specificatiile, daca acestea degradeaza intr-un mod natural, sau daca unul sau mai multe module sant defecte. In aceste cazuri este posibila identificarea mudulului defect si shimbarea lui.
De ce să utilizaţi o celulă de referinţă?
Modulele fotovoltaice convertesc parţial radiaţia solară în energie electrică. Eficienţa modulelor fotovoltaice este puternic afectata de mai mulţi factori, cum ar fi:
- Temperatura de funcţionare a modulelor;
- Tehnologia de fabricare a modulelor;
- Unghiuri la care radiatia solara afisari suprafaţă module;
- Compoziţia spectrală a radiaţiei solare; etc
Este evident că, pentru a evalua în mod corespunzător performanţa modulelor fotovoltaice supuse încercării, este necesar să se măsoare radiaţia solară la care acestea sunt supuse, prin intermediul unui traductor cu caracteristici similare cu cele a modulelor. Folosirea unui senzor cu o tehnologie de fabricaţie diferita, ar putea duce la măsurători inconsecvente a radiatiei solare, şi în consecinţă, la măsurători incorecte a modulelor supuse încercării. Din acest motiv, HT testere fotovoltaice prevăzute cu celula de referinţă HT304 ca accesoriu standard. HT304 prezinta urmatoarele:
- Este prevăzută cu un senzor de temperatură încorporat care permite compensarea valorilor măsurate;
- Este prevăzută cu doi senzori din siliciu policristalin monocristalin, pentru a se potrivi mai bine tehnologia de fabricare a modulelor care urmează să fie testate;
- Aceasta reflecta mai bine strânsa corelare a modulelor de testare cu unghiul de incidenta a radiatiei solare, precum şi cu compoziţia spectrului de frecvenţe;
- Ofera un răspuns rapid la fel ca modulele fotovoltaice.
Această ultimă caracteristică este cruciala în cazul măsurătorilor efectuate în condiţii de nori variabili.